ноември 27, 2014

Георги Цанков подаде оставка

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МЕДИИТЕ

От Георги Иванов Цанков  – общински съветник в Общински съвет „Родопи” – втори мандат

Уважаеми представители на медиите,

Уважаеми съграждани,

Бих искал да направя пред Вас това, което вече направих пред Общинската избирателна комисия на Община „Родопи”, а именно – да депозирам оставката си като общински съветник  в  Община „Родопи” и ясно и открито да изложа мотивите си за това.

Решението ми в никой случай не е импулсивно, а е добре обмислено. Като основен мотив на първо място ще посоча желанието и волята си да се разгранича рязко  от некомпетентното и пагубно за жителите и инвеститорите управление на Община „Родопи”.

Също така държа категорично да се разгранича от такива мои „колеги” общински съветници, които намират единствения смисъл на собственото си присъствие в ОбС в личното облагодетелстване в това да ползват без наем или срещу символичен такъв  общински земи и лозя,  в това да закупуват и придобиват на безценица общински имоти, в това да устройват на апетитни постове в администрацията роднини без нужната квалификация, опит и образование, в това да се наместват удобно в директорските бордове на общински фирми и всичко това в замяна само на вдигане на ръка под строй.

Винаги съм смятал, че човек трябва първо да покаже какво може сам, да извърви дългия път на професионалното си развитие, да подсигури стандарта си на живот и едва тогава да се впусне в дебрите на политиката. Аз за себе си смятам, че съм го постигнал, и единствената ми мотивация да бъда част от политическия живот в Община „Родопи”  през тези няколко  години е била, че с натрупаните знания бих могъл да бъда полезен и на съгражданите си.

През 3-годишния си мандат на общински съветник, въпреки че още в самото начало бях предаден от хора, които по-време на предизборната кампания бяха до мен, но после предпочетоха да се продадат удобно на спечелилия изборите и в замяна на тази сделка да вкусят от облагите от властта, за които по-рано Ви казах, аз все пак успях да изградя отбор от почтени и работещи общински съветници със собствено /т.е. лично обяснявам на разпозналите се/  мнение, което е голям дефицит, и показах, че мога да бъда отново председател на общински съвет, независимо от нежеланието на кмета Пламен Спасов . За краткото време като председател  смятам, че показах, че за мен е важно да бъда диалогичен и компетентен, без да деля жителите и инвеститорите в общината според политическите им пристрастия.

Говорейки за работата си, няма да подмина факта, че през тези три години не спряха опитите от страна на кмета /който впрегна БЕЗУМНО големия си и скъп екип от юристи/ да бъдем отстранени аз и колегата ми Георги Костадинов от постовете си. Общинската избирателна комисия бе свиквана множество пъти и въпреки че част от колегите там отказваха да гласуват отстраняването ни, опитите за това не секнаха. Гласувалите против бяха преследвани от отдел „Незаконно строителство”, EVN , ВиК , ДАГ и от всевъзможни други инстанции. След последното заседание дори бяха глобени по 200 лв.

Как се нарича според Вас това?  Защо се случва всичко това?  Кое ни превърна в „заплаха” за кмета на общината Пламен Спасов и сгушените край него служители, изхранващи  се от кухи постове  и всевъзможни дребни далаверки?

Странни са и мотивите, с които бе поискано отстраняването ми от Общинския съвет – а именно, отсъствието от извънредно свикани сесии, за които бях уведомяван само час преди заседание. Бях обвиняван също за отсъствие от заседания на постоянните комисии, често ръководени между впрочем от персони, които не могат да изпишат дори собственото си име  без правописни грешки. Моля да ми бъде простено, но няма как да падна толкова ниско на никаква цена.

Ето и още една от причините, поради които взех решение да напусна този „битпазар“, в който, за съжаление, се е превърнал  Общинският съвет на Община „Родопи”. Повече не желая да ставам причина кметът Пламен Спасов да преследва достойните членове на ОИК, някои от които са пътували стотици километри при тежки зимни условия, за да присъстват на устройвания „другарски съд”, за да ме защитят с авторитета си.

Длъжен съм да уточня, че в Общинския съвет на „Родопи”, както и в общинската администрация, има много почтени хора, и за мен е чест, че ги познавам.

Според мен, според други колеги общински съветници,  както и според немалко експерти от администрацията, това е най-проваленият мандат в историята на Община „Родопи”. И тъй като аз считам себе си за прям и отговорен  човек, който трябва да бъде докрай почтен и откровен с жителите на общината ни, ще кажа, че основната вина за това състояние на Община „Родопи” носят лично кметът Пламен Спасов и подбраният от него екип от „специалисти”.

Убеден съм, че промяна е нужна, защото, ако нещата останат по този начин, нищо хубаво не очаква жителите и инвеститорите в Община „Родопи”.

Накрая ще добавя още нещо.

Уважаеми съграждани, всеизвестно е, че основен принцип на слабия и некомпетентен НАЧАЛНИК е винаги да се обгражда с още по-слаби от него и още по-некомпетентни  служители, за да не се вижда собствената му немощ и за да повдига собственото си самочувствие.

Убеден съм, че това е една от основните причини –  двигател на неистовото желание на кмета Пламен Спасов, да бъда отстранен от общинския съвет.

В заключение ще споделя, че изпитвам огромно огорчение за това, че при създалите се обстоятелства не съумях да бъда пълноценен представител на всички тези 7218 жители, които през 2011 г. дадоха своя глас за мен.

Искам да ги успокоя, че лично аз не смятам да се отказвам от битката за справедливата кауза, с която съм се нагърбил.

Сигурен съм, че в бъдеще ще бъда много по-полезен за жителите на общината, като работя истински и на терен, а не стоейки редом до хора, които са готови да продадат принципите си и интересите на местната общност за 30 сребърника.

Днешната ми оставка в никакъв случай не означава край, а по-скоро ново начало.  Нова възможност  да бъда по-близо и реално до всички хора  в община „Родопи”.

С уважение: Георги Цанков

27 ноември 2014 г.

Коментари